NÜÜD TARNIME ÜLE EESTI SUUREMATESSE LINNADESSE NING ALATES 100€ ON KULLER TASUTA!

Meie lugu

Oivalise esimestel aastatel valmistasime torte Pelgulinna koduköögis ning käisime erinevatel laatadel Oivalist tutvustamas

1. KUIDAS SÜNDIS ALGNE IDEE OIVALISEKS JA TERVISLIKUKS TORDIKS?

Tahan rääkida Teile ühe loo, kuidas Oivaline Tervislik Tort sündis ning kuidas oleme jõudnud tänasesse päeva. Miks? Sest Oivaline on hulka enamat, kui need jalustrabava sisalduse, maitse ja välimusega tordid, mida näete meie vitriinis, e-poes ning sotsiaalmeedias.

Meie lugu sai alguse tänu sellele, et otsustasin loobuda 17. aprill 2007 armsaks saanud juustukuklikestest ning kodustest makaronidest hakklihaga.

Olin selleks ajaks aktiivselt tegelenud treeningutega aga toidulaual valitses kaos. Pärast pikka vaagimist otsustasin toona suurena tundunud summa, 350 krooni, investeerida iseendasse ning tellisin Ott Kiivikaselt toitumiskava.

Päevapealt ilutses mu toidulaual kanafilee ja rasvatu kodujuust. Eriti “eredalt” on meeles igahommikune kodujuustusalat, keedumuna ja värske kurgiga. Isegi liiga “eredalt”, sest siiani tekitab see kooslus minus kerge okserefleksi. Aga maestrot tuleb kuulata ning kavast tuleb kinni pidada!

Kaks kuud hiljem ning 14 kilogrammi kergemana teadsin, et olin muutnud oma elu jäädavalt!

Isegi vanaema ei tundnud mind ära mu põhikooli lõpuaktusel.

Nendest hetkedest sai alguse mu teekond.

Elasin noore inimese elu nagu ikka aga treening ja toitumine ei jäänud kunagi pikaks ajaks unarusse. Gümnaasiumihariduse omandamise kõrval Pärnu Koidula Gümnaasiumis harisin ennast ka treeningu ning toitumise vallas. Ülikooli ja eriala valimine oli meelakkumine – Tartu Ülikool ja füsioteraapia eriala. Toona ei olnud mul halli aimugi kes see füsioterapeut on aga mind kõnetasid antud erialal õpetatud ained. Kõrgharidust omandades suutsin järjest enam läbi närida ka keerulisemaid treeningu ja toitumisalaseid teadusartikleid. Teadmiste realiseerimiseks koostasin treening- ja toitumiskavasid ning andsin nõu. Suureks abiks oli kindlasti ka enese muutus ning läbi elatu.

Järk-järgult muutus minu suhtumine tervislikku toitu liberaalsemaks ning minu igapäevaselt toidulaualt olid kadunud kanafilee, pruun riis ja brokkoli. Toitumine mitmekesistus, enesetunne paranes ning enesega rahulolu suurenes. Teadsin, et liigun õiges suunas.

Olles suur magusasõber, tekkis ühtäkki idee luua magustoit, mis oleks tervislik ning mida saaksin süüa lausa igapäevaselt. Enam ei olnud variant minna poodi ning terve Pealinna kook endale sisse vitsutada!

Uurisin ja katsetasin ning tulemuseks oli kõige esimene tervislik küpsetis, mida sain süüa igapäevaselt.

Jätkasin õpinguid magusa suu ning naeratusega näol. 2013 aasta jaanuaris torkas pähe idee pakkuda tervislikku küpsetist ka rohkematele inimestele. Ma ei saanud ju olla ainukene, kellele see tort ja idee meelepärane on?!

Esimeseks avalikuks ürituseks, kus torte müüsin, oli Augustiunetuse tänavafestival Pärnus. Küpsetamine põrgukuumuses võttis nii minust kui ka visast saumikserist, kuhu suutsin oma käejälje sisse sulatada, viimase. Aga meeletu positiivne emotsioon üritusest ja tagasisidest justkui tõstis mind pilvede kohale ja kannustas edasi rühkima.

Suure õhinaga arendasin ideed edasi ning jagasin seda oma lähikondlastega, kuid suurim tõuge minu edasiseks tegevuseks oli see, et ma ei lõpetanud ülikooli nominaalajal koos oma kolleegidega.

Minu lõputöö pealkirjaga “Paastumine ning selle mõju tervisele” ei osutunud retsensendi jaoks piisavalt küpseks.

See oli suur šokk, et ma ei lõpetanud nominaalajaga, aga tagantjärgi vaadates osutus see üheks parimaks asjaks, mis mu elus on juhtunud.

Selle asemel, et viia sisse muudatused ning lõpetada ülikool pool aastat hiljem, otsustasin võtta akadeemilise ning seega terve aasta “vabaks”. Lõputöö korrigeerimise kõrvalt otsustasin võtta ka Tartu Ülikooli majandusteaduskonnast ühe semestri jagu aineid, et saaksin üldse aimu majandusest ja ettevõtlusest. See andis mulle aina hoogu juurde. Lisaks algteadmistele majandusest lõin tutvusi edumeelsete inimestega ning võistlesin oma äriideega konkursil „Tudengite äriideede kaleidoskoop“.

Pärast konkursil osalemist sain võimaluse müüa esimese proovipartii torte Tartus Genialistide Klubi kohvikus “Vats”. Veel aastaid hiljem küsiti, kas endiselt saab Oivalist sealt soetada.

2014. aasta kevadel kaitsesin oma diplomitöö lõpuks edukalt ning mulle omistati terviseteaduste bakalaureuse kraad (boonusena krabasin esmased teadmised, kontaktid ja kogemused ettevõtlusest).

Kolisin Tallinnasse, asusin tööle füsioterapeudina ning algas töö oma ettevõtte loomiseks. Miks Tallinnasse? Sest Tallinnas ootas mind Oivalise mitte vähem tähtis osa – preili Oivaline 🙂

Algne äriidee oli suur ja grandioosne: avada oma kohvik Tallinna vanalinnas, kus valmistada ja müüa Oivalist Tervislikku Torti. Kuna pelgalt äriidee leiba lauale ei too, siis asusin Tallinnas füsioterapeudina tööle Põhja-Tallinna Sotsiaalkeskuses. Kaalul oli ka teisi variante, kuid teadsin, et rutiinne üheksast viieni palgatöö suures asutuses pärsiks mu loovust tegeleda hingelähedasema – Oivalise Tervisliku Tordi idee vorpimisega.

Õnneks või kahjuks tuli reaalsustaju tagasi ning äriidee taandus üha väiksemaks.  Kohviku mõtte olin selleks hetkeks maha matnud ning eesmärk oli leida algkapital, kondiiter ja lõpuks ka köök, kus torte meisterdada. Kohati tekkis tunne, et tahaks lihtsalt käega lüüa, aga missioonitunne minus ei lasknud sellel juhtuda. Tundsin, et pean tervislikku torti teistega jagama ning seeläbi ka muutma inimeste arusaama tervislikust toitumisest. Me peame nautima toitu, mida me sööme. Süües päevast-päeva üksluist kana, pruuni riisi ja brokolit vaid seetõttu, et need on tervislikud, ei ole jätkusuutlik (loomulikult annab eelnimetatud toiduaineid ka väga maitsvalt valmistada). Tervislik toitumine on toitumine, mis rikastab nii keha kui ka vaimu.

Niisiis jätkasin kondiitri, köögi ja kapitali otsimist, kuid olukorrale ei paistnud lahendust. Siis tärkas minus ettevõtlikkuse pool, mis oli mind eelnevaltki innustanud. Minu sees oli tung lihtsalt alustada, teha asjaga algust rohujuure tasandilt. Alustasin ise toodete küpsetamist koduköögis ning minimaalse vajamineva kapitali sain lähedaste abiga.

2. OIVALINE TÄNASEL KUJUL SAI ALGUSE PELGULINNA KODUKÖÖGIS

2014 aasta suvel sai ideest reaalsus.

Esimese sammuna lõime meie e-poe oivaline.ee ning seejärel hakkasime koos preili Oivalisega mööda erinevaid festivale ja laatasid tuuritama ning Oivalist tutvustama. Festivalimaailm oli meie jaoks tuttav ning teadsime, et erilisemat toodet tuleb ka reaalselt müüa ning luua kliendiga isiklik kontakt.

Just preili Oivaline on see geniaalne tordi maitsete ja dekoratsioonide genereerija Oivalise tortide taga. Tema kogemus toidumaailmas, kirg ning “üle mõistuse kõrged” nõudmised kvaliteedile on toonud Oivalise siia, kus ta täna on.

kookose-marja
Meie kõige esimene retsept, mis on meie tootevalikus tänaseni – kookose-marja tort.

Iga kuuga nägime aina enam, et inimestele lähevad korda meie loodud tordid ning idee oivalisest ent tervislikust maiustamisest. Mis sest, et 2014 aasta novembris telliti vaid 5 torti, – kirg meie sees kasvas aina enam. Kuuse all me ju elama ei pidanud, sest leiva tõi lauale ikkagi palgatöö. Kuid iga vaba hetk kulus erinevate retseptide välja töötamisele, põnevate kampaaniate korraldamisele sotsiaalmeedias ning erinevatel üritustel osalemisele.

Kõik see kajastus ka tellimuste arvu kasvus.

2015 aasta detsembris astuda julge sammu edasi  – loobusin osaliselt palgatööst, et saaksin veelgi enam panustada Oivalise arengusse. Selleks hetkeks ei olnud tellimusi kaugeltki veel nii palju, et teha tasa 50% igakuise palga langus. Juba järgmisel kuul küündis tellimuste arv juba 50 tordini kuus. Rahaliselt ei tasunud see kaugeltki end ära, kuid minus tärkas uudishimu – mis siis veel saaks kui tegeleksin vaid Oivalisega ning jätaksin palgatöö täiesti?!

Karl-Ott füsioterapeudi rollis
Karl-Ott Põhja-Tallinna Sotsiaalkeskuses füsioterapeudi rollis

Mõeldud, tehtud! 2016 aasta jaanipäevaks ei olnud ma ühegi teise ettevõtte hingekirjas kui enda. Siinkohal tahan ära märkida, et minus ei ole olnud kunagi suurt tungi ja vajadust teha “oma asja” või luua enda firma. Usun, et oleksin olnud vähemalt sama töökas ning teotahteline ka mõnes teises organisatsioonis, kes mulle nii hingelähedast asja oleks ajanud.

Kui keegi teine ei tee siis tuleb ise teha!

Tagasiteed enam ei olnud, sest kui torte ei tellita, siis leiba lauale ka ei pane.

Kuu aega pärast palgatööga lõpparve tegemist, olin enam kui kahekordistanud tellimuste arvu, sest augustis telliti juba 120 Oivalist Tervislikku Torti.  Leiva sai lauale aga võist ja juustuviilust võis veel unistada.

kapp oli torte täis
Sel ajal ei olnud meie pisikesel tordikülmikul küll puhkepäevi.

Seda kõike tegin veel tikutopsi suuruses koduköögis. Preili Oivaline sai mind vähesel määral aidata, sest tema oli veel hõivatud täiskohaga vahetuse vanema tööga ühes Tallinna toidukohas. Nüüd oleks ju edasine samm see, et preili Oivaline tuleb palgatöölt ära?!

Siin on üks AGA – kaks inimest sinna kööki torti tegema ei mahu enam mitte kuidagi. Kui iga päev pead kulutama tunde skeemitamisele, et suruda vajaminev tooraine külmikusse ning valmis tordid ööseks külmkappi paigutada, siis jõuad kiirelt järeldusele, et nii küll rallit sõita ei saa.

Mõte hakkas jälle täistuuridel tööle…

Selleks hetkeks olime välja arendanud juba üle kümne erineva maitsega Oivalise Tervisliku Tordi, millest neli olid ka toor- ja vegan tordid. Olime loonud arvestatava kliendibaasi, kes hindasid meie tooteid ja tegemisi. Lisaks jälgis meid erinevates sotsiaalmeedia kanalites pea 5000 oivalise ja tervisliku maiustamise fänni.

See hetk sain aru, et peame tegema enneolematu hüppe edasi – mitte enam enda pärast, vaid meie praeguste ja tulevaste klientide nimel.

3. SUUR HÜPE EDASI

Köök, meil on vaja korralikku kööki! Kööki, mis ei jääks meile lähiaastatel jälle kitsaks, sest meie suur visioon on see, et oleme aastaks 2025 tervisliku maiustamise “Starbucks” üle kogu Euroopa.

Võrdväärselt tähtsaks pidasime ka oma klientidega isikliku kontakti säilitamist ning kogu tootevaliku kättesaadavuse parandamist. Hakkasime ringiga jõudma tagasi kohviku/köökpoe idee poole – õnneks mitte enam Tallinna vanalinnas. Esimesed arvutused paberile pandud, kiskus meel üsna mõruks. Sellises summas pangalaen kahele toredale noorele, kes teevad koduköögis torti, pole just kõige riskivabam ning meeldivam projekt mõnele pangale. EASi alustava ettevõtte toetuse magasime ka täpselt maha. Mis sest, et see 15 000€ poleks meid oluliselt edendanud. Rikast Kanada onu ei olnud meil ka kummalgi. Äkitselt süttis peas tuluke.

Rahasta targalt – fund wise – FundWise!

Meil on kliendid, kes soovivad näha Oivalist ning Oivalise tootevalikut laienemas. Meil on käputäis enda pere liikmeid ning sõpru/tuttavaid. Kindlasti leidub ka täitsa võõraid inimesi, keda meie loodud toode ning visioon kõnetab.

Rahastaks õige koos Oivalise suurt hüpet edasi?!

Kaks kuud intensiivset tööd ning meie kampaania läks  2016 aasta novembri lõpus Fundwise portaali ülesse. Järjekordselt hüppasime pea ees tundmatusse…

“Shoot for the moon. Even if you miss, you’ll land among the stars.” ― Norman Vincent Peale

Eesmärgi seadsime endale suure – soovisime kokku koguda 85 000€ kapitali.

Esimesel paaril päeval startisime täitsa tublilt, kuid nädala möödudes saime aru, et käivitasime kampaania liialt rutakalt ning nüüd tuleb kogu töö 10 korda lühema ajaga ära teha. Ei piisa vaid toredast ideest ja oivalisest teostusest. Sellest kõigest on vähe kasu kui sa ei jõua piisavalt suure hulga inimesteni.

Tööd teha me aga ei kartnud, sest olime raskematest olukordadest välja vingerdanud. Vahe oli vaid selles, et kampaania lõpp trügis halastamatult peale!

Rohkelt telefonikõnesid, intervjuusid ning investorkohtumisi hubases Marta kohvikus ning paar päeva enne kampaania lõppu oli meil endiselt 7 000€ minimaalsest puudu. Saime Fundwise meeskonnaga kokkuleppele kampaania pikendamise osas, sest nõustusime, et jõulude ajal kampaania korraldamine polnud kõige parem idee ning arvatavasti vajavad potensiaalsed investortid veel veidi aega. Siit ka tarkusetera – jõuluvana on viimane inimene kellega sa võistelda tahad!

Otsus oli õige – paar päeva pärast pikendamist saime kokku minimaalse ning kampaania lõpuks ületasime miinimumi pea 10 000 euroga.

Me saime sellega hakkama, kuid kordagi ei käinud peast läbi mõtet, et raskem osa on seljatatud. Iga järgnev asi, mida ette võtad, peab olema mingil määral raskem ning rohkem väljakutseid pakkuv, sest muidu ei vii see meid piisaval määral edasi. Jõusaalis samade raskustega “võimlemine” mitme aasta vältel ju ei anna märgatavat tulemust?!

Algas köökpoe/kohviku avamise üks kõige põnevam osa – äripinna otsimine. Meie õnneks tol hetkel ületas pakkumine nõudluse ning leidsime üsna kiiresti pea ideaalse pinna Kalamajas. Meie aadressiks sai Tööstuse 47b.

oivalise esimene kohvik aadressil Tööstuse 47b
Algse versiooni köögist ja kohvikust avasime juba 3 kuud pärast sobiva pinna leidmist 16. Augustil 2017

Järgnevat kahte kuud võib pidada meie senise elu kõige raskemateks, sest kolmel avamisele järgnenud kuul töötasime koos preili Oivalisega mõlemad iga kuu vähemalt 500 tundi. Teatavasti on ühes kalendrikuus 720 tundi. See tormiline muutus pani tugeva põntsu ka meie isiklikule elule. Töö tulemusena kasvas Oivalise müük  suure hurraaga ning jõudsime ka rohkemate uute fännideni. Motivatsioon oli laes kuid edasine kasv ei saanud tulla enam meie enda heaolu arvelt. Oli kaks varianti – enese kloonimine või tiimi kasvatamine. Kahjuks on üks neist vaid reaalne lahendus. Vastasel juhul visioon tervisliku maiustamise Starbucksist jääks vaid paberile.

Aasta lõpuks oli meie Team Oivalises juba peaaegu 5 liiget! Seda on uskumatu meenutada, sest vaid 2 aastat tagasi loobusin osaliselt palgatööst ning hakkasin kodus küpsetama.

Oivalise tellimused 2017 jõuludel
Meie senise elu kõige raskema ning samas ka kõige edukama aasta lõpetasime korraliku tordi väljastus trammiga – ühe päevaga väljastasime klientidele 54 torti ehk pea pooltuhat portsu Oivalist!

Klientide tungival soovil lisasime oma menüüsse ka pisikese valiku soolaseid toite.

Karl-Ott Juhanson ja Andrei Lesment Oivalise kohvikus aastal 2017
Seda tegime koostöös meie sõbra Andrei Lesmentiga, kes 2017 aasta kevadel avas meie koduköögi kõrvaltänavas Kaja Pizza Köögi ning kes on koos oma perega samuti Oivalise fännid.
avokaadoröst
Meie menüü üheks staariks oli erinevate lisanditega avokaadoröst hapusaial. Olime esimene toidukoht Eestis, kes taolist “avatud võileiba” tol hetkel igapäevaselt pakkus. Lõpuks küpsetasime ise gluteeni- ja pärmivaba hapusaia selle tarbeks.

Senise loo lõpetuseks sobib ühe suure sportlase tsitaat:

You miss 100% of the shots you don’t take” – Wayne Gretzky

Tegelege asjadega, mida teete kirega ning lõpuks saadab Teid edu!

Aeg lõpetada, sest vaja täna veel mõned Oivalised Tervislikud Tordid meisterdada.

Oivaliste kohtumisteni!

Karl-Ott

4. KAKS SAMMU EDASI, POOLTEIST SAMMU TAGASI

Eelmise peatüki read on kirjutatud rohkem kui 4 aastat tagasi ning 2022 aasta varasuveks on maailm sootuks teistsugune, kui seda 2018 aasta hakul. Nii ka Oivalise jaoks.

Selle aja jooksul avasime Kaubamaja Kodumaailmas 2020 aasta sügisel pisikese kohviku, kasvatasime oma kollektiivi 10-pealiseks ning müüsime oma tooteid igapäevaselt erinevate kohvikute vitriinides kui ka Kaubamaja Toidumaailmas.

Kaubamaja Kodumaailma kohvik oli pisikene peatuspunkt, kus väsitaval shoppingutuuril veidi jalga puhata. Kahjuks osutus idee kohvikust keset kodutarvete poodi liiga “unikaalseks” ning olime sunnitud aasta pärast avamist sulgema.

Tänaseks on meie 5-aastane leping Volta kohvikus ümber saanud ning sellega seonduvalt ka kollektiiv kahanenud kolmele tordidieedi teraupeudile. Samuti otsustasime lõpetada hulgiklientidele tordiviilude pakkumise, et saaksime keskenduda 100% oma unikaalsusele – murevabale tervisliku tordi tellimisele.

volta kohvik
Oivaline on küll Tööstuse 47b aadressil tegevuse lõpetanud, kuid meie asemel on ennast sisse seadnud teine väärt toidukoht – Jaapani Toit YUI

2022 aasta märtsist kolisime oma tegevuse täielikult üle Mustamäe Keskusesse. Meie uus kodu on oluliselt pisem ning seeläbi pakub meile võimalust keskenduda vaid magusale.

mustamäe keskuse oivalise õdus atmosfäär
Mustamäe Keskuse kohvikus oleme säilitanud õdusa atmosfääri kohvi ja tordi nautimiseks. Endiselt kasutama vaid parimat Rocket Bean röstikoja erikohvi

Võib tunduda, et viimase 5 aastaga pole me sammugi lähemale oma unistusele astunud, millest eelnevas peatükis juttu.

Vale puha!

Selle viimase 5 aastaga oleme saanud tohutult kogemust ja õppetunde nii elus kui ka ettevõtluses, millest paljud võivad terve oma eluea jooksul unistadagi. Ning mis kõige tähtsam, selle aja jooksul oleme saanud kahe toreda pisitütre vanemateks. Lapsed on ikkagist ju elu õied! 🥰

Saime 2021 kevadel tähistada ise lapsevanemana pisitütre esimest sünnipäeva. Ikka Oivalise tordiga. Sünnipäev lõppes EMOs , sest saime teada, et lapsel on india pähkli allergia. Ei midagi hullu. Kinni paistetanud silm ja ehmatus, mis paari tunniga oli kadunud.

Laste sünd on tugevalt mõjutanud meie niigi tervislikku toidulauda ning aidanud veelgi paremini mõista väljakutseid, millega modernsed lapsevanemad vastamisi seisavad. Oivaline sai alguse soovist pakkuda valgurohkeid ja lahjasid torte. Täna peame oluliseks luua retsepte ja valmistada torte, mida meie enda lapsed süüa saavad, sest pärast igat tööpäeva küsitakse: “Kas issi torti ka tõi?”

Ei tea, kas suuremale lapsele meeldib väike õde vaid seepärast, et iga kuu saab torti?! 😇

Olemegi oma looga jõudnud 2022 aasta suvesse ning asume tagasi tööpostile kasvama ja kasvatama! 😊

Karl-Ott

Item added to cart.
0 items - 0.00
[]